A Travellerspoint blog

November 2019

De Patagonische steppe door

storm 12 °C
View 2019 America del Sur - part 2 on happy glocals's travel map.

20/11/19 — Sarmiento — De kracht van de natuur

Bijna 150 km ten westen van Comodoro Rivadavia ligt in een groene en waterrijke vallei het dorpje, Sarmiento. Een dorpje met twee geasfalteerde straten. We reden hier naartoe om de saaie kustweg vanaf Puerto Madryn te vermijden en uiteraard voor de best bewaarde versteende bossen ter wereld: Bosque Petrificado Sarmiento. 
Bomen kunnen in de loop van miljoenen jaren door de krachten van de natuur veranderen in steen. Daardoor zien ze er nu nog zo uit als in de tijd dat dinosaurussen de aarde bevolkten. We trotseerden het woestijnstof en de wind in het prachtige en kleurrijke maanlandschap. Volgens de parkwachter was het de dag tevoren zelfs onmogelijk geweest om het park te bezoeken.
De Patagonische winden kenden die dag geen genade en we moesten overnachten in een chalet omdat we de tent niet konden opzetten. Dat kwam perfect uit. We konden er even uitrusten na de voorbije slapeloze nachten. Het seizoen is immers begonnen en in de weekends zijn de luidruchtige Argentijnen en hun soundblasters heer en meester.
En net nu werd er eentje (Astrid) ook goed ziek, en dan is een badkamer meer dan welkom ;-)

large_P1110724.jpeglarge_P1110757.jpeglarge_P1110747.jpeglarge_P1110753.jpeglarge_P1110746.jpeg

22/11/19 — Cueva de las Manos Pintados — Kunst verzegeld

Dat de winden hier ongekend sterk zijn, wisten we. Maar het ging deze keer zo hard dat op een bepaald moment onze daktent omhoog vloog tijdens het rijden. Gelukkig hadden we geen schade maar het was wel een klus om de tent terug in de cabine te heisen.
Omringd door kuddes guanaco’s en die onverbiddelijke wind reden we naar de Cueva de las Manos (de grot van de geschilderde handen), een van de beste voorbeelden van rotsschilderingen in Zuid-Amerika en vermeld als UNESCO-werelderfgoed. De weg ernaartoe was bijzonder mooi en voerde ons door de indrukwekkende Cañón de Río Pinturas. Een gids leidde ons en helaas ook een groep uitbundige Argentijnse senioren langs de tekeningen. Wij dachten dat we in een grot - in de echte zin van het woord - zouden kruipen maar eigenlijk waren het natuurlijke uitsnijdingen aan de voet van een torenhoge rotswand. Op de wanden staan collages van zwarte, witte, rode en okerkleurige handafdrukken, gemengd met contouren van guanaco’s, puma’s en andere geometrische figuren. Gelukkig kregen we de dag voorheen al een gedetailleerde uitleg in het archeologisch museum in Perito Moreno en konden we door het getater van de oudjes door toch nog alles goed begrijpen ;-).

large_P1110797.jpeglarge_P1110776.jpeglarge_P1110775.jpeglarge_P1110807.jpeglarge_P1110804.jpeg

23/11/19 — Tres Lagos — Tot wat een hongertje kan leiden

Op weg naar onze volgende bestemming hielden we een stop in Tres Lagos want Theo had … een hongertje. Het dorpje is een zakdoek groot en hield uitgerekend dat weekend een Festival De Jineteada, de traditionele paardensport activiteit van de gaucho’s. En daar hoort uiteraard een gegrild schaap bij. Het is altijd plezant om als enige buitenlander op een lokaal feest te zijn. We hadden veel bekijks maar zodra we een woordje Spaans spraken, werden we met open armen ontvangen. Een oude snoeper had alvast bijzonder veel sympathie voor ons.

large_P1110849.jpeglarge_P1110823.jpeglarge_P1110833.jpeglarge_P1110837.jpeglarge_P1110844.jpeglarge_P1110848.jpeg

Posted by happy glocals 19:55 Archived in Argentina Comments (3)

Plan B

semi-overcast 18 °C
View 2019 America del Sur - part 2 on happy glocals's travel map.

9/11/2019 — Argentinië — Tradities

Tradities zijn er om in ere te houden. Een bezoek aan Argentinië zou niet volledig geweest zijn zonder een bezoek te brengen aan Elvira en Eduardo. Zij overtuigden ons om niet onze geplande route richting Bolivië te volgen omwille van de onstabiele en onvoorspelbare politieke- en veiligheidssituatie. Ook het economische klimaat in Chili, Ecuador en Colombia zorgen voor oproer. En de gezondheidssituatie van Theo - waarover we bewust niets schreven in onze vorige blog om geen ongerustheid te creëren - maakt dat we geen onnodige risico's moeten nemen.
Zodoende schakelden we over op plan B.

San Antonio de Areco, nationale hoofdstad van de traditie, ten noordwesten van Buenos Aires is de mooiste stad in de pampa’s zo beweren de gidsen. Wij erheen en we hadden geluk. We waren net op tijd voor het Fiesta de la Tradición. We lieten ons onderdompelen in de gaucho- en criollo-tradities. Overal in de stad waren tentoonstellingen van ambachten en traditionele kledij. In het Criollo park werden kilo’s vlees gegrild op reuzegrote fongo’s (vuren), liters wijn en bier gingen er over de toog. De meeste gaucho’s en gaucha's waren netjes uitgedost met een baret en kleurrijk sjaaltje. Ook de bombacha’s (wijde broeken) en alpargatas (espadrilles) ontbraken niet. Hoe ze die laatste ooit terug proper gaan krijgen is ons een vraagteken. Het had immers de hele nacht gegoten en het park was een grote modderpoel.

large_IMAGE1.jpeglarge_P1110149.jpeglarge_P1110140.jpeglarge_P1110146.jpeglarge_P1110143.jpeglarge_P1110130.jpeglarge_P1110141.jpeg

10/11/2019 — ’t Zeetje of Mar Chiquita

Mar Chiquita is de thuisbasis van Albúfera Mar Chiquita, een 35 km lange lagune. Ze wordt gevoed door kreken uit de Sierras de Tandil en beschut door een keten van zandduinen. De lagune loopt afwisselend af in de oceaan of absorbeert zeewater, afhankelijk van de getijden. Dit creëert een uniek biodivers ecosysteem en werd door Unesco uitgeroepen tot World Biosphere Reserve.
Mar Chiquita is een gemoedelijk dorpje met laagbouw. Het hoogseizoen start hier rond 20 december en het lag er dus nog heel verlaten bij.
Die rust zorgde ervoor dat wij twee uilennesten konden spotten en dat duizenden krabbetjes ongestoord langs de rand van de lagune konden trippelen. De wind was onverbiddelijk en de enige reden waarom enkele kitesurf-fanaten hun kunstjes oefenden. Wj kropen tussen de rotsen en bewonderden lekker beschut hun acrobatische toeren.

large_P1110151.jpeglarge_P1110160.jpeg

16/11/2019 — Península Valdés — Een droom komt uit

Vanaf de kust bogen we landinwaarts af langs de Sierra de la Ventana om daarna via de Atlantische kust verder naar het zuiden te trekken. We kwamen in de late middag toe in het Nationaal Park Península Valdés en het weer was ronduit top. De dag was grauw en regenachtig begonnen dus dat was al een eerste meevaller. Zon aan de blauwe hemel, geen zuchtje wind en bijgevolg geen rimpel op het water. We konden nog net aansluiten bij een kleine groep mensen voor de ‘sunset’ tocht met een bescheiden motorboot. In de Golfo Nuevo waren tientallen walvissen, al dan niet met kalfjes, aan het eten. Ze waren nieuwsgierig en sommigen kwamen zelfs rond de boot cirkelen. Anderen doken neer om voedsel te zoeken en schoten erna weer omhoog. We genoten met volle teugen van het schouwspel. De dag kon niet mooier eindigen.
De volgende dagen nam de wind toe en maakten wolken de hemel grauw. Zeeleeuwen, pinguïns, guanaco’s, gordeldiertjes, alleen de Orca ontbrak… op het moment dat wij op de uitkijk stonden.

large_IMG_0502.jpeglarge_DSC_0311.jpeglarge_DSC_0331.jpeglarge_DSC_0391.jpeglarge_DSC_0400.jpeglarge_DSC_0439.jpeglarge_5608c050-0fdb-11ea-ac17-1d78c184d773.jpeglarge_P1110705.jpeglarge_P1110709.jpeg

Posted by happy glocals 17:25 Archived in Argentina Comments (2)

Hola America del Sur

semi-overcast 14 °C
View 2019 America del Sur - part 2 on happy glocals's travel map.

5/11/2019 — Uruguay — Acclimatiseren

Na een vermoeiende reis van meer dan 34 uur streken we, samen met onze Hugo, neer in Maldonado aan de zuidkust van Uruguay. Het deed uitermate goed om Hugo na 8 maanden in topvorm terug te zien. Ik zorgde voor een opknapbeurt binnenin - ja er was toch wat stof gevallen - en Theo zorgde voor de technische updates en aansluitingen. Tussendoor maakten we wandelingen op het verlaten strand en in het nabijgelegen natuurreservaat.

Het mondaine Punta del Este enkele kilometers verderop was niet aan ons besteed. Hoge wolkenkrabbers, luxe hotels en dito restaurants wisselen elkaar af langs de costanera. Enkel de vissershaven vonden we een leuke plek om door te kuieren. Wanneer de afval van de vismarkt in het water wordt gekieperd vechten meeuwen en zeehonden om het lekkerste stukje.

In Punta Ballena bezochten we het Museo Taller de Casapueblo, een complex gebouwd door de Uruguayaanse kunstenaar Carlos Páez Vilaró. Aanvankelijk een zomerhuis en atelier, nu onder meer een museum, een kunstgalerij, een cafetaria en een hotel. Een commerciële artiest die Carlos!

large_IMG_8187.jpeglarge_IMG_8213.jpeglarge_IMG_8190.jpeglarge_IMG_0433.jpeglarge_IMG_8236.jpeglarge_IMG_0446.jpeg

Posted by happy glocals 17:04 Archived in Uruguay Comments (0)

(Entries 1 - 3 of 3) Page [1]